Monday, 31 December 2012

Cucur Manis Gebus

Haaa...kheenzue nk kongsi bersama cara nak buat cucur manis gebus. Cucur ni memang kesukaan anak-anak kheenzue. Tapi Kheenzue lupa nk ambik gambar buat tampalan pula. Mana taknye..bau dan kepanasan cucur ni emmmmm tak sempat dah terus kena sambar. Haa..ha.. memang favourite diaorang pun. Kheenzue rasa tak semua orang tahu nak buat cucur manis ni kan. Sebab tu ada instant punya tepung di jual. tak susah pun...  Ok la jom kita tengok apa bahan yang di gunakan untuk cucur manis gebus.

Bahan-bahan

Tepung
Gula
Soda Bikarbonat
air suam
air kosong
minyak untuk mengoreng
Pewarna mengikut kesukaan masing masing.
* kalau nk bau wangi leeh cuba letak air mawar.

setengah orang ada masukkan telur atau kuning telur ..haa..itu mak mentua kheenzue punya resepi la. Ada juga yang masukkan lebihan nasi . Haa..nak tau kenapa..tujuannya adalah untuk menjadi kan tepung adunan tadi kembang dan lembut. Zaman dulu mana ada soda bagai so lebihan nasi akan bertindak sebagai ragi.   Tak per kalau nak masukkan juga pun tak jadi masalah ...sebab kita yang buat dia. Kheenzue tak masukkan la benda-benda ni sebab bahan yang kheenzue nyatakan tadi pun dah mencukupi. Ini Kheenzue confirm memang cucur korang akan lembut selembutnya sampai esok pun tak liat. tak caya ..buat laa...

ok sekarang ni cara membuatnya pulak.

1. campurkan semua bahan tepung,gula,soda
2. masukan sedikit air suam tak der panas pun boleh laa.
3. kacau dan masukkan air kosong biasa.kacau sehingga adunan sebati dan bila diangkat adunan turun dengan perlahan. cam korang tengok orang jual apam balik la..
4. korang lebih masukkan apa-apa warna yang korang suka. dan air mawar .kacau
5. panaskan minyak untuk mengoreng. sementara minyak panas adunan tepung tadi telah mula mengembang hasil tindakbalas soda dan air suam .
6. apabila minyak sudah panas, sudukan adunan dan mula mengoreng hingga kekuningan.

dah siap...

confirm kena terkam jap lagi..
ok la so jangan malas-malas nk masak. kalau kreatif  kita leh letakkan filing kat dalam adunan tadi.
filing blubeery ker, strawbery ker, nanas ker atau coklat. kiat kat dapur ni mesti kena kreatif sikit..baru ada inovasi. ha..ha..ha..

so apa lagi cuba jangan tak cuba.


No comments:

Post a Comment